02.06.2011 11:27

Masarykovo gymnázium Vsetín - předmětová komise ČJ - chyby ve formuláři pro maturitní vysvědčení (korespondence s Cermatem)

Dobrý den,

obracím se na Vás s problémem, který u nás na škole vyvstal s vydáváním maturitního vysvědčení. Vámi dodaný formulář obsahuje množství gramatických i stylistických nedostatků. 

Na první straně uvádíte stylisticky naprosto nevyhovující formulaci:

Maturitní zkoušku vykonal(a)

ve společné části ze zkoušek                (zkouška se koná ze zkoušek? Stačí upravit   formulaci na Maturitní zkoušku vykonal ve společné části z českého jazyka a literatury .............)

 
(věta pokračuje dále takto:) Český jazyk a literatura

Anglický jazyk ........atd. - názvy předmětů a zkoušek nejsou pokládány za oficiální názvy a není u nich důvod k psaní velkých písmen. V tomto případě jimi nezačíná ani samostatná věta, takže zde není žádné opodstatnění k použití velkých písmen. Tentýž problém se objevuje i na druhé straně vysvědčení.

 Stylisticky nevyhovující je také formulace : Profilová zkouška
Základy společenských věd .................. Jako správné cítíme: Profilová zkouška ze základů společenských věd ................

 
Psaní malého písmene u názvu předmětů a zkoušek jsme konzultovali s Ústavem pro jazyk český v Praze (zde je velké písmeno správně - je
to oficiální název instituce) a jejich vyjádření je jednoznačné, můžete se přesvědčit na vlastní uši.

Myslíme si, že maturitní vysvědčení je úřední listina a důležitý doklad o vzdělání, tudíž by mělo být v souladu s platnými jazykovými normami. Mezi námi, člověk by předpokládal, že natolik renomovaná firma, jako je Cermat, poskytne svým klientům, kterých vskutku není málo...., kvalitní a bezchybné materiály. (A to zatím pomíjíme kvalitu Vámi dodaných pracovních listů.) 


Žádáme o odpověď a o vyřešení vzniklých nesrovnalostí. 

Za předmětovou komisi českého jazyka (s malým písmenem!)


PhDr. Dagmar Pavloušková

Mgr. Miluše Vilémová

Masarykovo gymnázium Vsetín
 

Odpověď Cermatu:

Vážené paní Pavloušková a Vilémová,
Zmíněné náhledy vysvědčení byly pouze > testovacími dokumenty pro zkoušku funkcionality, nebudou v této podobě > generovány. Je naší chybou, že jsme Vás na to neupozornili. Omlouváme se za > to.
Děkujeme za pochopení.

S pozdravem
PaedDr. Helena > Mrázová, CERMAT
 

—————

Zpět


Kolegové, široká veřejnosti - rozhodli jsme se veřejně projevit svou nespokojenost se situací kolem státních maturit. K našemu protestu se připojili pedagogové z celé republiky. Státní maturita byla přesto spuštěna. Čeká nás nelehké období boje za kvalitu českého vzdělávání a vzdělání. Stojíme proti aroganci úředníků a moci peněz. Naše odborné názory jsou zlehčovány, či dokonce přehlíženy. Přesto nerezignujeme. Budeme i nadále pravdivě informovat veřejnost o skutečném stavu věcí. Počítáme  s vašimi přispěvky. Ty prosím posílejte na email novakova@mgo.cz